Arkiv

No data in archive

Robuste hunde

Robusthed 
 
Er du bevidst om at gøre din hund robust? Robust til at leve i tæt kontakt med mennesker i alle aldre, andre hunde, katte, heste, trafik, offentlig trafik? Er du interesseret i at have en robust hund der hviler i sig selv og klarer livet som hund anno 2017 på en konstruktiv og fornuftig måde?
Forskellen er, hvordan du lader hunden udvikle sig og opfatte sig selv, i forhold til de situationer du beder den om at være i.


Vi ved alle at for omkring 15.000 år siden begyndte ulve og hunde at adskille sig fra hinanden. Trods de mange år, menes det er der er omkring 80-85% naturlig ulve adfærd i vores hunde. Vi ser det i meget små øjeblikke. Hvis hunden går 5 gange rundt om sig selv når den skal putte sig, graver i vandet eller i jorden, spiser ådsler, graver kødben ned og op, skraber bagud, ødelægger hjemme når de er alene, rusker i legetøjet, flår bamser og kuverter op og i hundrede stykker.
Der er utrolig meget naturlig adfærd som vi nogle gange forsøger at ændre på, andre gange finder vi det morsomt. Det er alt sammen noget hunden er medfødt til at gøre.
Hunden er en vandre, et dyr, der ligesom heste, naturligt går meget. Hunde skal gå km hver dag for at være optimalt stimuleret.

Robusthed kommer af ro, overblik, styrke, gode oplevelser, tryghed og tillid. Hunde spejler sig i de omgivelser de lever i. Hunde scanner de mennesker de bor sammen med og de mennesker de møder på ganske få sekunder og agerer derefter.

Har hunden en nervøs utryg ejer, kan du træne robusthed herfra og til månen med diverse metoder, belønning, leg og klik uden at komme i mål. Hunde lever i nuet og på tidligere oplevelser og erfaringer og er meget påvirket af deres ejers energi.

Tænker du at din hund mangler robusthed – så start i det små med, for dig som ejer, overskuelige mål for gode oplevelser der gør din hund (og dig) mere og mere robuste. Tag gerne en ven/veninde under armen, som allerede har robustheden og som vil hjælpe dig med at blive bedre til at være en god teamleder for både din hund og dig selv.

Sjældent slår det fejl, at nå en ejer forklarer mig at hans/hendes hund er usikker, angst eller bange – så handler det om ejerens manglende robusthed og træning af hundens samme. Nogle hunde er født med en naturlig robusthed, andre kan læres det med ejers rette anvisninger, om ejeren selv besidder den egenskab eller er villig til at lære det.

Robuste hunde kan ukompliceret færdes i hverdagens trummerum, både indenfor hjemmets fire vægge og i særdeleshed udenfor. Det være sig i bymiljø, på lufte ture, til træning, på konkurrencepladsen, hos dyrlægen, på besøg hos familien og tilføj selv steder du mener din hund kan optræde.

Tendensen i Danmark er på nedadgående i forhold til robusthed hos hunde. Jeg kan tænke over mange årsager til, at man ønsker at have en ”sjatnumset” hund da ejers tilstedeværelse så kraftigere ønskes af hunden. Mange nyder følelsen af at udfylde et nærmest unaturligt behov hos andre og have en afhængighedsfølelse. Glæden ved at have eller lave robuste hunde er enorm stor. Og på den lange bane er en robust hund en langt større fornøjelse at bo og leve og træne sammen med, da følelsen af at være sammen med et dyr på en ægte og harmonisk måde er fantastisk. Vil opfordre til at flere og flere mennesker er ejer en hund, vil støtte op om at øge robustheden hos vores elskede hunde.
 
Kærlig hilsen
Gitte.  
 

Oprettet: 05-10-2017 13:07:34 af Gitte Westen Breaum | med 0 kommentarer
Tags: ærlighed, blog, blogs, Hund, Robusthed


Kommentarer

Ingen kommentarer endnu...
 Security code
KæledyrsKompagniet
KæledyrsKompagniet drives og ejes af Gitte Westen Breaum.
Ørsted Hestehave 8
4130 Viby Sjælland

tlf: +45 26 270 272
info@kaeledyrskompagniet.dk